انواع چرم طبیعی که در صنایع ، مورد استفاده قرار می گیرند دارای ویژگی های مختلفی هستند. در اصل، چرم دارای سه نوع می باشد. این موارد عبارتند از چرم سبک، چرم سنگین و چرم نیمه سنگین؛ اما امروزه این محصولات را بر اساس نحوه دباغی آنها و جنس چرم نیز به دسته های مختلفی تقسیم کرده اند. در این مطلب از مجموعه مقالات چرم سورنا به بررسی انواع چرم پرداخته و توضیحات کاملی درباره آنها ارائه داده ایم. با ما همراه باشید و با اقسام چرم طبیعی آشنا شوید.
آنچه در این مقاله میخوانید
چرم طبیعی سبک
یکی از انواع چرم طبیعی چرم سبک است. این محصول دارای وزن سبکی بوده و به همین دلیل نیز نازک می باشد. ظرافت این چرم باعث شده تا از آن در تهیه محصولاتی نظیر لباس ها، دستکش و کاپشن چرم استفاده شود. برای تهیه این چرم از پوست حیواناتی چون بره، بزغاله، بز و گوسفند استفاده می شود. نوع نامرغوب این نوع چرم برای تهیه آستر لباس ها و کفش ها مورد استفاده قرار می گیرد.
چرم طبیعی سنگین
مرغوب ترین نوع چرم طبیعی، چرم سنگین است. از ویژگی های این محصول می توان به مقاومت بالای آن اشاره نمود. به دلیل مقاومت بالایی که این محصول دارد از آن برای درست کردن تسمه های ماشین آلات، زیره کفش و … استفاده می شود.
زیبایی مثال زدنی این محصول نیز سبب شده تا چرمی مناسب برای تهیه رویه کفش و کیف چرمی باشد. برای تهیه چرم سنگین که یکی از بهترین انواع چرم طبیعی است از پوست گاو، گوساله، شتر و … استفاده می گردد.
چرم طبیعی نیمه سنگین
چرم نیمه سنگین جزو چرم های کمیاب می باشد. به همین سبب نیز از آن در درست کردن محصولات تزئینی استفاده می شود. برای تهیه این نوع چرم از پوست حیواناتی چون کروکودیل و شترمرغ، استفاده می شود.
انواع چرم از نظر جنس چرم
چرم طبیعی بر اساس جنس چرم نیز قابل طبقه بندی است. از این نظر، چرم طبیعی به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:
چرم طبیعی میلینگ
این نوع چرم دارای یک سوی صاف و یک طرف پرزدار است. این محصول از پوست گاو، گوسفند و بز تهیه می شود.
چرم طبیعی اشبالت
چرم اشبالت به چرمی گفته می شود که دو سوی آن نیز به صورت پرزدار می باشد. این محصول از پوست گاو تهیه می گردد.
چرم طبیعی شرانگ
این چرم نیز همان چرم گاوی می باشد. ویژگی که باعث می شود این چرم از انواع دیگر، متمایز باشد بافت طبیعی آن است.
انواع چرم از نظر نحوه دباغی چرم
یکی دیگر از معیارهای طبقه بندی انواع چرم طبیعی نحوه دباغی آن است. از این نظر، چرم طبیعی به شش دسته مختلف تقسیم شده است. این گروه ها به شرح زیر می باشند:
چرم کرومی
این نوع چرم با استفاده از مواد کرومی، دباغی می شود. این محصول برای اولین بار در سال 1858 تولید شده است. تولید کنندگان محصولات چرمی، زمانی که از نوع بی کیفیت این چرم استفاده می کنند طرحی را بر روی آن چاپ می نمایند. به این نوع چرم، کرومی چاپی گفته می شود.
چرم ترکیبی
چرمی که در تهیه آن از بسپارهای آروماتیک استفاده شود به نام چرم ترکیبی شناخته می شود. در اکثر چرم های ترکیبی از نوولاک و نرادول برای دباغی استفاده می گردد.
چرم آلدهیدی
همان گونه که از نام این محصول نیز مشخص است از مواد آلدهیدی نظیر ترکیبات گلوتارآلدهید یا اکسازولیدین برای دباغی آن بهره گرفته می شود.
چرم گیاهی
یکی از انواع چرم طبیعی که از نظر دباغی دارای کیفیت بسیار بالایی است چرم های گیاهی می باشند. این محصولات بر خلاف سایر انواع چرم، با استفاده از مواد گیاهی و روغن حیوانی، دباغی شده است. به همین سبب نیز دارای سازگاری بسیار بالایی با محیط زیست می باشد و برای افراد، حساسیتی ایجاد نمی کند.
چرم پوسته خام
برای تهیه این نوع چرم، بر روی آن تراش هایی ایجاد می شود. سپس چرم را در آهک خوابانده و بعد از خشک شدن، آن را می کشند. تراش های موجود بر روی چرم به صورت نازک هستند و جلوه چرم را زیباتر نشان می دهند.
چرم آلومی
برای تهیه چرم آلومی از نمک آلومینیوم استفاده می شود. این نوع نمک با مواد چسبنده مختلف و همچنین مواد پروتئینی مانند زرده تخم مرغ و … ترکیب شده و برای دباغی چرم، مورد استفاده قرار می گیرد.