انتخاب کفش مناسب با توجه با این که پاهای افراد دارای فرمهای مختلفی هستند باید با دقت بالا انجام گیرد. تولیدکنندگان انواع کفش پاشنه بلند، صندل و مدلهای راحتی، آنها را متناسب با فرمهای مختلف پا طراحی میکنند. از این رو ممکن است کفشی که به ظاهر برای پای شما مناسب است، در اصل برای پوشیدن شما مناسب نباشد؛ بنابراین باید تمامی جوانب آن را بررسی کنید. رعایت این امر در مواردی که پاهای شما پهن بوده یا دارای فرم خاصی باشد، از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
آنچه در این مقاله میخوانید
کفش مناسب برای پاهای پهن
برخی افراد به صورت مادرزادی دارای پاهای پهنی هستند و برخی بعد از این که اضافه وزن پیدا کردند با این فرم پا مواجه میشوند. این مسئله به قدری حادی نیست که این افراد در انتخاب و یافتن محصولی مناسب به مشکل بخورند. افراد دارای پاهای پهن، بهتر است از پوشیدن مدلهای پاشنه بلند و تیز پرهیز کرده و تا حد امکان سراغ کفشهایی با پاشنه کوتاه و گرد بروند. در ضمن در صورت علاقه به مدلهای پاشنه دار و یا اجبار به دلیل حضور در مجلسی، سعی کنید کفش را کمی بزرگتر از سایز پای خود بخرید، در طول مجلس نیز هر از گاهی نشسته و پاهای خود را از کفش، خارج نمایید. استفاده از مدلهایی با فرم دم باریک و دارای تزئیناتی چون سگک، زیپ و… باعث اذیت شدن پاها و بد دیده شدن ظاهر فرد خواهد شد.
کفش مناسب پاهای کشیده، استخوانی و باریک
برخلاف گروه قبلی، برخی از افراد نیز دارای پاهای استخوانی کشیده هستند. به دلیل این که پنجه این افراد به حد کافی، پهن نبوده و با پاشنه در یک راستا قرار دارد، یافتن کفش مناسب کمی مشکل خواهد بود. این افراد باید از مدلهای ظریف استفاده کنند. معمولاً برای این گروه، کفشهای کالج و تخت، توصیه میشود. به این ترتیب هم در راه رفتن به مشکل نمیخورند و هم این که فرم پای آنها، فرم کفش را تغییر نداده و طول عمر محصول، حفظ خواهد شد. این افراد با استفاده از کفشهایی دارای تزئینات مختلف میتوانند ظاهری مناسب در قسمت پاهای خود ایجاد نمایند.
پاهایی که انگشتان آنها تغییر شکل دادهاند
برخی افراد تحت تأثیر استفاده از کفشهایی با فرم نامناسب، ممکن است با تغییر در فرم انگشتان پا مواجه شوند. در این حالت، پیدا کردن مدل مناسب، بسیار دشوار خواهد بود. این بانوان میتوانند با استفاده از کفش چرم طبی زنانه از بروز برخی مشکلات پیشگیری کنند، زیرا چرم به کار رفته در این محصولات دارای قابلیت انعطافپذیری بوده و از ایجاد فشار مضاعف بر روی انگشتان، جلوگیری میکنند. استفاده از مدلهای با زیره و رویه نزدیک به هم و یا با جنس زمخت، در این افراد ممنوع است.
کفش مناسب برای کف پای صاف
کسانی که کف پای آنها صاف است باید از کفشهای مخصوصی استفاده کنند تا از بروز درد کمر، زانو و لگن پیشگیری کنند. کفش این افراد باید به صورتی باشد که قوس پا را تا حدی پوشش داده و از زیره نرمی برخوردار باشد. نرم بودن زیره کفش سبب جلوگیری از ایجاد فشار زیاد میشود.
پاهایی که زائده استخوانی دارند!
در برخی موارد، زائده میان شست پا و مفصل آن ایجاد میشود که پوشیدن بعضی کفشها را برای افراد دشوار میسازد. استفاده از مدلهای نوک تیز، تنگ و پاشنه بلند از عوامل ایجاد این زائده هستند. به همین سبب نیز افرادی که از این موضوع رنج میبرند نباید چنین کفشهایی بپوشند. استفاده از کفشهای چرم و یا مدلهایی که دارای جنس نرم هستند میتواند برای این افراد مفید باشد.
انگشتانی که قوز دارند!
یکی از تغییر شکلهایی که انگشتان پا تجربه میکنند ایجاد قوز در مفاصل آنها است. در این حالت، فرد به هنگام پوشیدن کفش نامناسب، اذیت خواهد شد. به همین سبب توصیه میشود این افراد از مدلهای جلوباز و یا صندلهای چرمی استفاده کنند. انتخاب از میان انواع چرم آنها نیز میتواند اذیت انگشتان را تا حد زیادی کاهش دهد. در ضمن این افراد باید به هنگام استفاده از کفش، جوراب به پا کنند. به این ترتیب انگشتان پای خود را از عوارض کفش بدون جوراب در امان نگه خواهند داشت.
فرم پا ژرمنیک
فرم پای ژرمنیک یکی از رایجترین انواع فرم پا است که در آن، تمامی انگشتان پا در یک خط قرار دارند و در میان آنها، فقط انگشت شست کمی بلندتر است. در این فرم، پاها دارای شکل مستطیلی میباشد. افراد دارای فرم پای ژرمنیک میتوانند با استفاده از مدلهایی با فرم پهن، فضای کافی برای حرکت انگشتان فراهم آورند. در این حالت، انگشتان به هم نچسبیده و احتمال بروز بیماریهای قارچی و عفونت و پینه بستن انگشتان، کم میشود.
فرم پا مصری
اغلب افراد دارای فرم پای مصری هستند. در این فرم پا، بلندی انگشتان به ترتیب کاهش پیدا میکند. در این موارد به دلیل این که انگشت شست متحمل فشار زیادی میشود و احتمال آسیبدیدگی آن وجود دارد باید از کفش مناسبی استفاده گردد. مدلهایی که نوک تیزی دارند برای این افراد مناسب نیست، زیرا باعث تغییر شکل انگشتان خواهد شد. به جز آن میتوانند از هر کفشی استفاده کنند. البته کفش چرم زنانه مجلسی و یا معمولی برای این افراد میتواند بهترین گزینه باشد.
فرم پا سلتیک
در افرادی که فرم پاهای آنها به صورت سلتیک است، انگشت دوم دارای اندازه بلندتری است. به دلیل این که انگشت کوچک در این پاها دارای بلندی بیشتری است میتوان گفت که این پاها دارای شکل مستطیلی هستند. به همین جهت نیز این افراد باید از پوشیدن مدلهای تنگ و نوک تیز خودداری کرده و در زمان انتخاب، سراغ کفشهایی با نوک گرد باشند. در این حالت، انگشتان فشاری را متحمل نشده و احتمال تغییر فرم انگشتان نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
فرم پا یونانی
در فرم پا یونانی نیز انگشت دوم دارای قد بیشتری بوده و در بقیه انگشتان، قد آنها به صورت پلکانی کاهش پیدا میکند. به همین دلیل نیز امکان استفاده از مدلهای نوک تیز در این افراد وجود دارد. توجه داشته باشید که این نوع فرم پا، بهترین فرم پا است؛ اما از آنجایی که انگشت دوم به جای انگشت شست، فشار را تحمل میکند احتمال آسیب دیدگی آن بیشتر خواهد بود.
فرم پا رومی
این فرم پا به ندرت در افراد دیده میشود. در این فرم پا، دو یا سه انگشت فرد دارای قد مساوی بوده و انگشتان دیگر، کوتاهتر هستند. در این حالت، انگشتان دارای قد مساوی، جلوتر قرار میگیرند. از این رو باید محصولاتی انتخاب شود که دارای فضای زیادی در قسمت جلو بوده و فشاری متوجه این انگشتان نشود. مدلهای باریک و نوک تیز برای این افراد مضر است. در عوض مدلهایی با نوک گرد و یا مستطیل میتوانند انتخاب بهتری باشند.
عوارض کفش نامناسب
کفش یکی از مهمترین اجزای پوشش ما است؛ چرا که ارتباط مستقیمی با سلامت پا و ستون فقرات دارد. در صورتی که کفشی انتخاب کنید که با ساختار پایتان تطابق نداشته باشد با مشکلات زیر روبرو خواهید شد:
- ایجاد درد در ناحیه پا
- تغییر شکل پا یا تغییر فرم استخوان پا
- به وجود آمدن میخچه در پا
- ایجاد بیماری نوروپاتی
- تغییر شکل شست پا
- ایجاد مشکل انگشت چکشی
- فرورفتن ناخن پا در گوشت انگشت پا
نحوه انتخاب سایز کفش مناسب
انتخاب سایز مناسب کفش بسیار مهم است چرا که کفش تنگ برای سلامت پا و ستون فقرات بسیار مضر است. کفشی که از یک یا چند قسمت پا را بفشارد باعث ایجاد تاول و زخم در پا شده و راه رفتن را با مشکل مواجه میکند.
کفش گشاد شاید پا را آزار ندهد اما درآمدن کفش از پا راه رفتن شما را با مشکل مواجه میکند و اگر کفش استاندارد نباشد، درآمدن کفش از پا به قسمت پشت پا آسیبزده و آن را زخم خواهد کرد.
برای اندازهگیری سایز پا میتوانید بلندترین انگشت پا را که اغلب انگشت شست است تا برجستهترین قسمت پاشنه پا اندازهگیری نمایید. و سایز کفش خود را تشخیص دهید.
آیا کفش جا باز میکند؟
در جواب به این سؤال باید گفت که همه کفشها میزان مشخصی جا باز خواهد کرد؛ اما نکته بسیار مهم مقدار جا باز کردن و زمان آن است. کفشهایی که جنس خوبی داشته باشند در طولانی مدت به مقدار بسیار کمی جا باز میکنند. اما کفشهایی که در رویه آنها از پارچه استفاده میشود خیلی زودتر جا باز کرده و میزان آن بسته به سایز پایتان متفاوت خواهد بود.
کفشهای چرم در فصول گرم سال بیشتر خود را رها میکنند و اما در فصول سرد سال جمعتر خواهند بود.
ویژگیهای کفش ارگونومیک
کفش استاندارد کفشی است که با ساختار پا همخوانی داشته باشد. در ابتدای مقاله کفشهای مناسب برای مدلهای مختلف پا را بررسی کردیم. اما کفشهایی که برای همه مدلهای پا مناسب است باید به موارد زیر اشاره داشت:
- فاصله انگشت بزرگ با نوک کفش باید بین یک تا نیم سانتیمتر باشد.
- جنس کفش باید از چرم طبیعی یا متریال مقاوم در برابر رطوبت باشد.
- کفش باید تمامی برجستگی و فرورفتگیهای پا را پوشش دهد.
- اطراف داخلی کفش باید توانایی جذب عرق پا را داشته باشد.
- پاشنه کفش باید طوری طراحی شود که فشار زیادی به پنجه پا وارد نشود.
- پنجه کفش نباید خیلی تنگ باشد.
کلام آخر
برای خرید کفش مناسب با فرم پای خود، بهتر است آن را با جنسی از چرم تهیه کنید. نرم بودن و انعطافپذیری آنها از تغییر شکل انگشتان پا پیشگیری کرده و سلامتی را به پاهای شما هدیه میدهند. تولیدی چرم سورنا، پاسخ گوی سلایق و نیازهای مختلف شما خواهد بود.